PERNILLE PRIERGAARD WORSØE

Betonbyens farvel

Helsingør Teater, Kokkedal 2012

Hvis betonbyen kunne tale …

Vi kender det klassiske skræmmebillede fra medierne af bål, brand og hærværk, men hvad siger betonbyen og dens beboere selv, når det er dem, der har ordet?

Som de fleste andre modernistiske idealbyggerier fra 70´erne, blev Egedalsvænge i Kokkedal bygget op af præfabrikerede standard betonelementer – en byggestil som siden har været udsat for megen kritik. I år 2012 stod bebyggelsen over for en gennemgribende renovering – et kommunalt forsøg på at komme en ghetto status til livs og tiltrække nye og andre beboer. I den forbindelse dykkede jeg i samarbejde med billedkunstner Søren Lose ned i en række af stedets fortællinger og gik på opdagelse i historie, arkitektur og erindring gennem lyd, rum og billede.

Betonbyens Farvel er en arkitekturinstallation opført i boligkvarteret Egedalsvænge i Kokkedal. Den består af en 1:1 model af det oprindelige byggeri fra 70´erne. Modellen er bygget op som en slags kulisse, hvor bagsiden er en fritstående konstruktion, samt en trappe op til øverste balkon, hvor man kan sidde og kigge ud over området, mens man lytter til installationens lyd-del, som består af en række sammenklippet interviews med beboerne fra området.