PERNILLE PRIERGAARD WORSØE

In the shadow of doubt

Johannes Larsens Museet 2019 – Duration: loop

Videoprojektion på fotoprint 21 x 29 cm.

Værket er inspireret dels af Dreyers film og dels Hitchcock. Visuelt lægger det sig op af Dreyers billedunivers, men der er også tydelige referencer til Hitchcocks film Fuglene fra 1963. En dyster apokalyptisk historie, hvor fuglene går amok og angriber menneskene. Og hvor man igennem filmens hovedperson, får beskrevet en psykologisk tilstand. I flere af Dreyers film forholder han sig til kristendommen. Dreyer så meget klart, hvordan religiøse dogmer udover håb, kan fremavle intolerance, had og grusomhed.

Værket handler om når mennesket i afmagt søger en religion, et sted at bekende sig, og skyggesiderne herved. Vi bilder os ind vi er frie, men vi er underlagt et samfund, hvor vi konstant søger efter mening.

Videosekvensen med fuglene er en af mange optagelser, jeg har lavet under en måneds ophold på Hirsholmene, som er et fuglereservat, der ligger ud for Frederikshavn. Hvert år kommer der omkring 13.000 fugle for at yngle på de fem holme.